De Gojibessen plant


Goji bessen zelf zaaien:

Zaaien kan je doorheen het hele jaar. Je dient dan de zaden uit de gedroogde vruchten ongeveer 24uur voor te weken in ruim water. Meng daarna de zaden met wat zand in een bakje en zet je het bakje in de koelkast, dan regelmatig een keer doorroeren.

Na ongeveer 3 maanden kunnen de zaden gecombineerd met wat cocopeat + zand op een warm plekje worden gezaaid.

Na opkomst van de zaden als planten duurt het twee, tot drie jaar voordat je zelf goji bessen van je eigen plant kunt eten, goji bessensap kunt drinken en goji bessen jam en/of eigen goji bessen thee kunt maken.De Goji planten zullen groeien met lange dunne takken (net als bijvoorbeeld braambessen of bramen) die overigens wel de nodige ondersteuning nodig hebben en net als bramen lange doorns bezitten (waardoor ze wel lastig te plukken kunnen zijn).

Het liefst staan de Goji planten op een zonnig of half beschaduwde voedzame, niet te vochtige plek. Goji bes planten groeien doorgaans vrij makkelijk en zijn heel vorstbestendig.

De Gojibessen plant (Lycium Barbarum) is net als de tomaat en de aardappel familie van de Nachtschade-achtigen (Solanacea). De lange, gebogen, tot 5 meter lange takken hebben doorns die tot 3 cm lang kunnen zijn. De takken verhouten en slingeren zich tussen andere planten door tot over de laagste takken van een dichtbijstaande boom.

De langwerpige grijsgroene bladeren van de goji struik zijn 2 tot 5 cm lang en 0,5 cm breed. De bloemen hebben vijf kroon- en vijf kelkbladen zoals bij de nachtschade horen. Ze zijn violet tot (licht)paars van kleur en groeien alleen of in kleine groepjes. De meeldraden steken uit.

 
Goji bes & bloem

Na de bloei komen de bessen. De Goji bessen hebben een diep rode kleur en zijn ongeveer zo groot als een rozijn. 

LET OP: de Gojibessen plant lijkt op de Solanum Dulcamara (ook wel Bitterzoet genoemd). Hoewel beide planten van dezelfde familie zijn, is de
Solanum Dulcamara licht giftig.

De 1,5 tot 2 cm grote goji bessen zijn oranje-rood van kleur. Voor het drogen zijn ze zeer rijk aan sap en barsten gemakkelijk.

Je kan natuurlijk ook gojibessen sap maken middels een stoomextractor

Zaadverspreiding vindt over grote afstanden plaats doordat de goji besjes ook vast kunnen kleven in de vacht van passerende dieren.

goji plant 
Goji plant
 

De Goji berries zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië, maar komen ook in West-Europa steeds meer voor. 

In België en Nederland komen de goji besjes onder andere verwilderd langs rivieren en in duinen voor. De goji plant heeft zich verspreid van China tot Zuidoost-Europa. Ook op het Noord-Amerikaanse continent komt de goji plant op verschillende plaatsen in verwilderde vorm voor.