Uitblinkers in gezondheid

Goji bessen blinken uit in gezondheid en bevatten zeer complexe polysachariden die het immuunsysteem versterken en de weerstand verhogen. De aminozuren in deze kleine bes helpen om het functioneren van de witte bloedlichamen behoorlijk te doen toenemen! Daardoor hebben bijvoorbeeld virussen veel minder kans om je lichaam binnen te dringen.

Uit onderzoek blijkt dat het eten van een dagelijks portie biologische Goji bessen de eetlust bevordert, de levenslust en het optimisme aanzienlijk stijgen, functies van T-cellen verdriedubbelen, de nachtrust verbetert, het libido opleeft en de gezondheid in zijn geheel verbetert. Goji bessen zijn heel gezond dus!

DNA is de meest belangrijke chemische stof in je lichaam. Het bevat de blauwdruk van je hele genetische geschiedenis. De betaïne in Goji bessen en het master molecuul polysacharide kan beschadigd DNA herstellen. Goji bessen bevatten onder andere cyperone en anthocyanins die een gunstige invloed hebben op het hart en de aderen. De complexe polysachariden in de Goji bessen verbeteren en brengen de activiteitvan alle klassen van immuun cellen, inclusief T-cellen, cytotoxische T-Cellen, NK cellen, lypozyme, tumornecrose factor-alpha en immunoglobulines IgG en IgA in evenwicht.

Goji bessen bevatten maar liefst 18 aminozuren. Daarnaast   bevatten de Goji bessen 21 mineralen, waarvan de belangrijkste ijzer, koper, zink, selenium (dat in de Nederlands bodem bijna niet meer voorkomt), fosfor en calcium zijn. De rijpe vruchten bevatten ongeveer 11 miligram ijzer per 100 gram. Daarnaast bevatten ze beta-sisterol (een ontstekingsremmer), linolzuur (onverzadigd omega-6-vetzuur), sesquiterpenoïden (cyperone, solavetivone), tetrapenoïden (zeaxantine, physaline), betaïne (0,1%) en Germanium (een mineraal dat zelden wordt gevonden in voedsel en wat gebruikt wordt ter bestrijding van kanker) en zodoende dat zij met recht superfoods genoemd mogen worden.

Goji bessen zijn ontzettend gezond en bevatten meer proteïne (eiwitten) dan tarwe. Ze bevatten een compleet spectrum van het antioxidant carotenoïde, inclusief beta-caroteen (meer nog dan in worteltjes) en zeaxanthin (dat de ogen beschermt en versterkt). Goji bessen zijn de rijkste bron van carotenoïdes die tot nog toe bekend is. Goji bessen bevatten per gewicht meer vitamine C dan sinaasappels. Ook zit er het vitamine B-complex in dat nodig is om voedsel om te kunnen zetten in energie. Ze bevatten vitamine E dat zeer zelden gevonden wordt in fruitsoorten. Goji bessen zijn bomgezond dus!

In de traditionele Chinese geneeskunde worden de vruchten gebruikt ter bescherming van de lever, de nieren, om koorts tegen te gaan, tegen hoest en tegen astmatische klachten. Ook worden de gezonde Goji bessen in Aziatische landen traditioneel beschouwd als hoogstaande medicinale voeding die de sexuele potentie verhoogt en bovendien als anti-aging supplement. De complexe polysachariden in Goji Berries stimuleren de produktie van hormonen die van invloed zijn op celvernieuwing en helpen het lichaam jong en soepel houden en helpen de weerstand te verhogen en helpt bij een optimale dosering bij beschermen tegen de gevolgen van stress.

Wanneer het lichaam in optimale conditie is, voelt men zich doorgaans lekker in zijn of haar vel. Het is daarom belangrijk om je lichaam goed in balans te houden. Als het lichaam uit balans is, zal dat zich kenmerken door kleine of grotere ongemakken. Bijvoorbeeld een grotere vatbaarheid voor bacterieën en ziektes. De Goji bes is een *adaptogeen  en reguleert zodoende het lichaam, het zorgt ervoor dat het lichaam in de juiste balans blijft en helpt te beschermen tegen invloeden als stress. Neem daarom elke dag een portie onbehandelde Tibetaanse Goji bessen, of Goji Juice, Goji sap of Goji extract en je zult je aangenaam, prettig en gezond blijven voelen.


Het begrip *adaptogeen werd ontwikkeld door Russische onderzoekers als resultaat van onderzoek door wijlen dr. Hans Selye, directeur van het Institute of experimental Medicine and Surgery aan de Universiteit van Montreal.

Stoffen die worden beschreven als adaptogenen zijn de laatste tijd onderwerp geweest van vele wetenschappelijke onderzoekingen. Zij hebben aangetoond in staat te zijn de niet-specifieke weerstand van een organisme tegen veroudering, ziekte en vermoeidheid te verhogen.
De werking van een adaptogeen is, dat het biochemische activiteit van het organisme normaliseert en daarbij de weerstand tegen stress vergroot door het bundelen van de eigen natuurlijke hulpbronnen tegen kwalen en vergiften.

Om te worden geclassificeerd als adaptogeen moet een stof aan drie criteria voldoen;
* zij moet veilig zijn voor het lichaam
* de werking ervan moet niet-specifiek zijn
* zij moet een normaliserend effect hebben op elke biologische werking die zij bevordert. (bijvoorbeeld normalisering bij hoge bloedruk en ook bij een lage bloeddruk).Een enkele ongefundeerde Nederlandse bron geeft, om te komen met zoals ik dat noem 'een ander geluid' te kennen dat Goji Berries toxisch zouden zijn echter is dat onjuist en wordt dat dan ook duidelijk weersproken door toonaagevende wetenschappelijke bronnen zoals: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19844860 & http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19735167 & http://www.smart-publications.com & http://www.naturalnews.com/036003_goji_berries_superfood_nutrients.html

Daarbij mag echter wel gezegd worden dat er enkele mensen zijn die na het eten van behandelde Goji bessen klachten schijnen te vertonen; dit kan twee redenen hebben, ten eerste kan men gevoelig of allergisch zijn voor de bessen, een andere meer voor de handliggende reden kan zijn doordat de meeste bessen worden behandeld met het door de EU toegstane E220/zwaveldioxide dat aldus wetenschappelijke bronnen waaronder: http://www.food-info.net/nl/e/e220.htm bij mensen die daar gevoelig/allergisch voor zijn klachten kan opwekken. In dat geval zou u beter kunnen kiezen voor een op waterextractie gebasseerd extract, daar deze dus niet zijn geconserveerd maar geextraheerd.
(
Goji besjes)

Tip: ORAC waardes Goji