Krachtige Anti oxidanten in Goji bessen

Anti Oxidanten in Goji bessen

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) is een door het Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten goedgekeurde standaardtest om de hoeveelheid anti oxidanten in goji bessen en ander voedsel te meten. De test werd ontwikkeld door Dr. Guohua Cao, een arts en chemicus die werkte bij het Nationale Instituut in Baltimore.

Antioxidanten bevinden zich voornamelijk in kruiden, fruit, groenten, volkorenprodukten en noten. Ze beschermen het lichaam tegen verschillende ziektes.

Antioxidanten zijn krachtige bio-actieve stoffen die een gunstige uitwerking hebben in ons lichaam. In het lichaam zijn schadelijke stoffen actief, de vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen lichaamscellen aantasten, bijvoorbeeld door een reactie aan te gaan met het DNA, ons erfelijk materiaal.

Antioxidanten beschermen het lichaam door een reactie aan te gaan met de vrije radicalen waardoor ze onschadelijk worden gemaakt. Zo leveren ze een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van kanker, hart- en vaatziekten en de gevolgen van bepaalde verouderingsprocessen.

Antioxidanten gaan namelijk ook de celveroudering tegen. Ze spelen een positieve rol in de opbouw van het immuunsysteem van ons lichaam en dragen bij tot bescherming van het hart en vaatstelsel.

Antioxidanten in Goji bessen & andere bioactieve stoffen

De bekendste antioxidanten zijn de vitamines A, C, E, en beta-caroteen, en de mineralen zink en selenium. Selenium is een anti-oxidant in Goji bessen en komt nog nauwelijks voor in de Nederlandse bodem, dus dat kun je alleen nog binnenkrijgen met voedingssupplementen, bijvoorbeeld via paranoten.

Er is berekend dat we ongeveer 3000 – 5000 ORAC-eenheden per dag nodig hebben, voor een optimale gezondheid.

Jammer genoeg eten veel mensen niet voldoende groente en fruit of men een te eenzijdig waardoor de aangeraden hoeveelheid anti-oxidanten in Goji bessen voor een optimale blakende gezondheid niet behaald wordt.

Om een voorbeeld te geven: om de aanbevolen ORAC-eenheden met appels binnen te krijgen, zou je iedere dag ruim 2 kilo appels (ongeveer 22 appels) moeten eten.

Anti Oxidanten in Goji bessenDaar tegenover de appels staat dat het eten van handje vol, ongeveer 20-30 gram Goji bessen voldoende zijn om te voldoen aan aanbevolen dagelijkse ORAC-eenheden of wel de anti oxidanten in Goji bessen.. Zie je hoe Powerfull ze zijn?!

Diversiteit blijft belangrijk

Het blijft natuurlijk belangrijk om naast het dagelijkse handje goji bessen voor voldoende afwisseling te zorgen in het eten van fruit en groenten. Zie ze als een extraatje, niet als een vervanging voor andere groenten of fruit.

Eenzijdige voeding is nooit goed. Gevarieerde maaltijden worden aanbevolen. Ieder voedingsmiddel bevat namelijk verschillende voedingsstoffen in verschillende hoeveelheden. Door variatie in het menu is de kans het grootst dat het lichaam van alle voedingsstoffen wat krijgt. Toch is ook hier de hoeveelheid van belang. Net als bij een tablet, werkt een te lage dosering minder effectief dan de juiste hoeveelheid.

Superfoods zijn een aparte groep van groenten en fruit die in de natuur voorkomen, veelal vanuit het (sub)tropische klimaat, omdat de zon daar op zijn volste vermogen is. Ze zijn schaars aan calorie├źn en rijk aan een diversiteit van micro enorm krachtige bio-actieve stoffen. Het zijn vaak bronnen van superieure anti-oxidanten zeker als het gaat om de anti oxidanten in Goji bessen.