De zwarte Gojibessen in opmars als nieuw superfood

De Zwarte Gojibes

De zwarte gojibessen in opmars als nieuw superfood. Want behalve de inmiddels redelijk bekende ultra gezonde rode Gojibes, is er ook een vrij onbekende en bij ons zelfs nog redelijk zeldzame zwarte Gojibes langzaamaan wereldwijd bekendheid aan het verwerven.

De zwarte gojibes

De wetenschappelijke benaming voor de zwarte gojibessen is Lycium ruthenicum. Er wordt wel gezegd hoe donkerder de kleur hoe gezonder het fruit, dat geldt misschien ook voor de zwarte gojibes.

De diep donker purperen pigmenten van de zwarte gojibessen zitten barstensvol gezonde en waardevolle bio-actieve stoffen zoals antioxidanten, anthocyanen, proanthocyaniden, flavonoïden, reservatrol, polysachariden, proteïnen, aminozuren, vitamine waaronder A, B, C, E, mineralen en sporenelementen, etc..

Krachtige antioxidanten die je afweersysteem opboosten

Andere nuttige stoffen gevonden in de zwarte Gojibessen zijn bijvoorbeeld OPC Oligomeric Proanthocyanidin. Deze stoffen worden gezien als 20 maal krachtiger dan vitamine C en 50 maal krachtiger dan vitamine E. Van deze stoffen is ook gemeld dat ze antibacteriële, antivirale, anticarcinogene, ontstekingsremmende, anti-allergische en vaatverwijdende werking vertonen. OPC is een stof die vooral bekend is uit druiven en die de kwaliteit van allerlei levensprocessen aanzienlijk vergroot en ondersteund.

De Latijnse benaming voor de zwarte gojibessen is Lycium ruthenicum. De Nederlandse naam die mogelijk bekender dan zwarte goji klinkt is de zwarte Boksdoorn. Zwarte goji bessen zijn net als de rode goji bessen, de tomaat, de aardappel, de peper, en de aubergine familie van de Nachtschade.

Er wordt daarom weleens gedacht dat de Goji bessen giftig zijn, maar gezien de lange en rijke geschiedenis niet alleen binnen de Chinese geneeskunst maar ook binnen de voedselbereiding en inmiddels onze eigen jarenlange ervaring met de goji bes kunnen we denk ik beter weten. Maar niet verwarren met de Wolfskers, want die is wel dodelijk giftig.

Bijzonder effect in thee met zwarte gojibesDe zwarte gojibes

Wanneer je een paar geplette zwarte goji bessen in je thee water laat drijven kleurt het thee water op een natuurlijke wijze helemaal blauw.

En wanneer je er vervolgens een of twee druppels limoen of lemon bij druppelt dan kleurt het heel mooi weer richting paars.

Waar kan je zwarte Goji bessen kopen?

Waar kun je goji bes producten kopen? Zwarte Goji bessen als vrucht zijn ze in ieder geval makkelijk online te bestellen. Ook kan je ze, wanneer je wat ruimte in een (groenten en fruit) tuin over hebt, zelf planten.

Je kan hiervoor stekken kopen, of voordeliger en misschien leuker zelf zaadjes kopen en zelf beginnen te zaaien. De zaadjes van de zwarte gojibes zijn in ieder geval hier te koop in Nederland. Verder hebben we ze hier te koop aangeboden kunnen vinden voor 12 dollar per ons gedroogde zwarte goji bessen..

de zwarte goji besVoordelen van het eten van zwarte gojibessen

Aantal gesuggereerde voordelen van de zwarte goji bes: anti kanker door dat het de groei van tumoren vertraagd en mogelijk preventief kan beschermen, anti viraal, antioxidant, ontstekingsremmend, anti veroudering, immuun versterkend, verhoogde weerstand en verlaging van het LDL cholesterol. Beschermt tegen ziekten. Kortom, eigenlijk vergelijkbare gezondheidsvoordelen met de rode gojibes hoewel..

Wetenschappelijk onderzoek

De zwarte gojibessen wijzen volgens onderzoek uit een krachtiger antioxidanten  ORAC werking te hebben dan de rode Goji bes, die op zijn beurt een krachtigere carotene werking heeft dan de zwarte gojibes.

Genieten maar..

Rode en zwarte Gojibessen laten zich prima verwerken in smoothies, soepen, dranken zoals thee en wijn. Salades, wok gerechten in de appelflap in plaats van of lekker samen met de krenten.

Om een lekkere kop zwarte goji bessen thee te maken kook je thee glas of mok vol met water. Daarna doe je een paar, bijvoorbeeld 6, 7 of 8 zwarte goji bessen in het theeglas en die laat je daar een drie tot vier minuutjes in het theewater trekken.

zwarte gojibessenBinnen ongeveer een minuut nadat je de zwarte goji bes in de mok of in het glas water hebt gedaan, zal je glas blauwachtig van kleur beginnen te worden. Druppel je er nu wat lemon of limoen bij dan zal je zien dat het verder van kleur verandert en nu meer naar roze of paars. Niet alleen leuk voor jezelf om je goji bessen smoothie van kleur te zien veranderen maar natuurlijk ook heel leuk om de kinderen mee te vermaken.

Zo zie je maar de zwarte goji bes leent zich niet alleen om een onovertroffen bijdrage aan een optimale gezondheid te leveren maar ook nog eens voor veel plezier en lol te kunnen zorgen.

Opgelet! Veel gedroogde vruchten zijn geconserveerd met zwaveldioxide met als E-nummer E220. Dat is niet alleen niet lekker maar hiervan is bekend dat er doelgroepen zijn die hier minder goed mee overweg kunnen en ziekteverschijnselen ondervinden of tijdelijk problemen met de ademhaling krijgen. Let hier dus op wanneer je bessen koopt dat je biologische zongedroogde goji bessen koopt van een betere kwaliteit.

Heb je een ziekte, of bronchitis, astma, allergieën wees dan voorzichtig en raadpleeg bij twijfel altijd je eigen huisarts.