Goji bessen; de Gezondste Nachtschade

Goji bessen wat zijn het?

Goji bessen behoren tot de meest gezonde besjes ter wereld en zijn kleine rode vruchten die afkomstig zijn van een plant die familie is van de Nachtschade, zoals bijvoorbeeld ook de aardappel en de tomaat dat zijn.

goji bessen gezondheidDe Latijnse of wetenschappelijke benaming voor de Goji bessen is Lycium Barbarum, nog een andere Nederlandse benaming is Boksdoorn. De plant vindt zijn oorsprong in China en wordt daar vanwege de gezondheidsvoordelen van Goji bessen verwerkt in tal van medicijnen.

Biologische Goji bessen behoren tot werelds gezondste vruchten en vallen onder de superfoods en vervullen daardoor een belangrijke rol binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Goji bessen en gezondheid

Meer over de gezondheidsvoordelen van Goji bessen. Een handje vol biologische Goji bessen voorziet in:

 • 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A.
 • 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C
 • Ongeveer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B2
 • 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natuurlijke selenium
 • 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper
 • 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer
  bron

Maar daar begint het eigenlijk pas want daarnaast zijn er nog veel meer gezondheidsvoordelen van Goji bessen. De bessen bevatten belangrijke en complexe antioxidanten in de vorm van polysachariden.  Maar ook nog tal van andere antioxidanten en bio-actieve stoffen die het lichaam helpen te beschermen tegen vrije radicalen en ziekteverwekkers en zelfs tegen ziekten zoals bijvoorbeeld kanker.

Goji bessen bevatten

 • 18 aminozuren waaronder alle essentiële aminozuren: Isoleucine & Leucine & Lycine, (BCCA’s), Metionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan en Valine.
 • Betaine: dat beschermt het DNA, stimuleert aanmaak choline in de lever, ontgift de lever, positieve invloed op het zenuwstelsel, versterkt het geheugen en bevorderd spiergroei
 • Physaline: versterkt het immuunsysteem, tegen kanker, tegen leukemie, tegen hepatitis B. Veroorzaakt apoptose in kankercel.
 • Sesquiterpenoïden: (hgh secretagogue). Sesquiterpenoïden stimuleren de hypofyse- en pijnappelklier en verhogen zo de glandulaire productie van HGH (menselijke groeihormoon) wat mogelijk levensverlengend (anti aging) effect sorteert. Een zeventigjarige produceert slechts een tiende deel van de hoeveelheid menselijk groeihormoon (HGH) gegenereerd door een twintigjarige. Daarbij kan het mogelijk ingezet worden bij behandeling van kanker en hart en vaatziekten. En ingezet worden bij behandeling van influenza althans bij dieren– het beschermt daar dus in verhoogde mate tegen in vergelijking wanneer je niets zou nemen. Wordt ook gebruikt tegen de ongemakken van menstruatie klachten en diarree.
 • Solavetivone: werkt anti bacterieel en anti schimmel
 • Beta-sitosterol: Ontstekingsremmend, verlaagd LDL cholesterol, ter behandeling van impotentie, en beschermt tegen prostaatvergroting.
 • Alle 5 bekende Lycium Barbarum Glycoconjugate Polysaccharides LbGp 1-5: Dat zijn immuno-modulatoren die beschermen tegen DNA-mutaties en verhogen de bloedserumspiegels van superoxide-dismutase (SOD). Het is bewezen dat het verhogen van de SOD-activiteit helpt om schade aan de huid, ogen, pancreas en andere organen en weefsels te voorkomen en pijn en ontsteking bij artritis te verminderen. Hogere SOD-waarden over een periode van jaren zouden een enorme impact moeten hebben op gezondheid, energie huishouding en levensduur. Tevens gebruikt ism vaccins zie patent.
 • 5 carotenoïden (beta-caroteen, luteïne, lycopeen, cryptoxanthine en zeaxanthine). Beschermt tegen glaucoom. Goji-bessen zijn een van de beste bronnen van carotenoïde antioxidanten, zelfs meer dan wortels. Dit is belangrijk omdat onderzoek heeft aangetoond dat het carotenoïdengehalte van menselijk weefsel een statistisch significante factor is bij het bepalen van ons maximale levensduurpotentieel. Dit betekent dat dan hoe meer carotenoïden we consumeren, hoe beter de kans is dat we een langer leven zullen leiden..

Wat dus al een aantal zeer indrukwekkende gezondheidsvoordelen van goji bessen zijn. Het dagelijks eten dus van een handje vol goji bessen heeft een positief invloed op de algehele gezondheid. In China worden de bessen niet voor niets de “Happy Berries” en de “Smiley Berries” genoemd.


Goji poeder verwerkt tot medicijn

Naast dat in China de Goji bessen worden verwerkt tot Goji bes poeder dat tot medicijnen verwerkt wordt, zijn ze ook wenselijk in de keuken. Zo worden de Goji bessen verwerkt bijvoorbeeld in soep, wordt er thee van getrokken, sap van gemaakt, worden ze verwerkt in gebak en allerlei andere gerechten.

Mooiere huid door Goji bessen

De bessen laten zich ook heel goed verwerken in lekkere smoothies maar ook worden ze cosmetisch gebruikt bijvoorbeeld in de vorm van een gezichtsmasker voor een stralende huid.

Goji bessen en goji thee, of sap helpen verder nog bij afvallen, en om beter en dieper te kunnen slapen. Wordt het ingezet tegen acne en tegen huiduitslag. Ook hebben de bessen een gunstig effect op diverse organen zoals de lever, het hart en de nieren.

Celvernieuwing – Anti-aging

De complexe polysachariden die de gezondheidsvoordelen van Goji bessen bevorderen en een gunstig effect hebben op onder andere de celvernieuwing helpen ook bij de vertraging van het ouderdomsproces en horen daarmee tot de natuurlijke anti-verouderingsmiddelen (anti aging).

De bessen zijn onwijs gezond maar ook lekkere vruchtjes en ze zijn net als rozijnen heel gemakkelijk te verwerken in allerlei gerechten. Ze lijken een verhogend effect op het libido te hebben van zowel vrouwen als mannen. De bessen helpen u op weg naar een gezond leven. De Goji bes kan op veel manieren gebruikt worden en draagt er aan bij lichaam en geest meer in balans te krijgen en te houden.

Kortom: De gezondheidsvoordelen van Goji bessen zijn in potentie enorm. Ze hebben een algeheel ondersteunend effect op lichaam en geest en je verhoogd de kans om oud te worden aanzienlijk. Goji bessen kunnen ook worden gebruikt ter ondersteuning van een gezond gewicht en worden ook wel ingezet bij het afvallen.

Goji bessen giftig of niet?

Soms zie je vragen voorbij komen zoals zijn gedroogde goji bessen giftig of niet? Helaas worden veel gedroogde vruchten behandeld ter conservering met zwavel. Hoewel dit door de EU is goedgekeurd is het bekend dat mensen met astma last kunnen krijgen van ademhalingsproblemen. Ook worden braakneigingen en last van de darmen en maag gemeld maar dat komt niet door de vruchten maar door de manier van conserveren, tenzij men ook nog een allergie voor de Goji zou hebben natuurlijk.

Maar zijn goji bessen giftig dan of niet? Goji bessen zijn van dezelfde familie als de aardappel, de tomaat, en o.a. de aubergine, de paprika en de peper en kunnen in rijpe conditie niet alleen goed gegeten worden, ze zijn nog eens erg gezond ook. De Goji bes is voor zover bekend de meest gezonde van de Nachtschades.

De groene delen en onrijpe groene vruchten van deze planten daarvan moet met klem worden afgeraden ze te consumeren omdat deze dan een giftige stof Solanine bevatten die niet verloren gaat door het te koken. Ook uitlopende aardappels zouden beter niet meer gegeten worden.

Een plant die wat lijkt op de Goji bes en daar mogelijk mee verward zou kunnen worden is het Bitterzoet, de Solanum Dulcamara. Hoewel deze Bitterzoet medicinaal toegepast kan worden is consumptie vanwege de milde giftigheid dus afgeraden.

Om nog eventjes terug te komen op de vraag: Zijn Goji bessen giftig of niet? Ik denk dat ik na het lezen en onderzoeken van de hele pagina concluderen kan, dat rijpe rode Goji bessen niet giftig zijn en dat ze juist ongekende voordelen met zich mee brengen.

“I honestly believe that goji berries are the single most important food/berry for the healing of disease and maintaining vitality.”
Jeff Primack, Qi Gong Practitioner and author 

Noot:
Uit de literatuur leren we dat het jonge blad (groeischeuten) een belangrijkere productievolume halen dan de bessen in China en ander Aziatische landen.

Vele Aziatische huishoudens hebben enkele Goji bessen in de tuin die ze kweken enkel en alleen voor de bladeren. Zij gebruiken ze in allerlei gerechten, van soepen tot stoofschotels. De verse bladeren worden in de winkels verkocht in 25 cm lange bundels die een aantal bebladerde stengels bevatten.

De bladeren zijn rauw ook te gebruiken in slaatjes, maar door hun bittere smaak, die weggaat bij het koken, zullen de meeste mensen ze liever in een warm gerecht gebruiken. Dus als je planten veel overbodige (water)scheuten maken, dan kan je zeker culinair gaan experimenteren…  bron.

DISCLAIMER

DIY

: Hoe de Goji bes zelf te kweken