Goji bessen zaaien en zelf opkweken

 

Goji bessen zaaien

 

Goji bessen zelf kweken

Goji bessen zaaien kan je doorheen het hele jaar. Je dient dan de zaden uit de gedroogde goji bes vruchten ongeveer 24uur voor te weken in ruim water. Daarna kun je de zaden mengen met wat zand in een bakje, en zet je het bakje voor een paar maanden in de koelkast, onder af en toe wat roeren.

Dan na een paar maanden kunnen we verder met het proces van om de goji bessen zaaien. Na ongeveer 3 maanden kunnen dan eindelijk de zaden gecombineerd met wat cocopeat + zand op een warm plekje worden gezaaid.

Na opkomst van de zaden moet je er rekening mee houden dat het twee tot drie jaar kan duren voordat je je eerste vruchten ziet verschijnen en voordat je eindelijk je zelf getrokken Goji bessen thee maken kan. Goji jam kunt maken, of Goji wijn wat in China ook veel gedronken wordt.

Waar koop ik Goji planten?

Goji planten kan je hier kopen voor nog geen 15 euro per plant, of bijvoorbeeld bij bakker Hillegom of BOL. De Goji planten zullen groeien met lange dunne takken (net als bijvoorbeeld braambessen of bramen) die overigens wel de nodige ondersteuning nodig hebben en net als bramen lange doorns bezitten (waardoor ze wel lastig te plukken kunnen zijn).

Goji bessen standplaats

goji bessen zaaien plantenHet liefst staan de Goji planten op een zonnig of half beschaduwde voedzame, niet te vochtige plek. Goji bes planten groeien doorgaans vrij makkelijk en zijn vrij goed vorstbestendig.

Nachtschade achtige

De Gojibessen plant (Lycium Barbarum) is net als de tomaat en de aardappel familie van de geneeskrachtige en soms giftige Nachtschade-achtigen (Solanacea). De lange, gebogen, tot 5 meter lange takken hebben doorns die tot 3 cm lang kunnen zijn. De takken verhouten en slingeren zich tussen andere planten door tot over de laagste takken van een dichtbijstaande boom.

De langwerpige grijsgroene bladeren van de goji struik zijn 2 tot 5 cm lang en 0,5 cm breed. De bloemen hebben vijf kroon- en vijf kelkbladen zoals bij de nachtschade horen. Ze zijn violet tot (licht)paars van kleur en groeien alleen of in kleine groepjes. De meeldraden steken uit.

Goji bes bloem, vruchten en zaad

goji bessen kweken

Na het Goji bessen zaaien komen in een later stadium na de bloei de mooie rode goji bessen. De Goji bessen hebben een diep rode kleur en zijn ongeveer zo klein als een rozijn.

LET OP: de Gojibessen plant lijkt op de Solanum Dulcamara (ook wel Bitterzoet genoemd). Hoewel beide planten van dezelfde familie zijn, is de Solanum Dulcamara licht giftig.

De 1,5 tot 2 cm grote goji bessen zijn oranje-rood van kleur. Voor het drogen zijn ze zeer rijk aan sap en barsten gemakkelijk.

Je kan natuurlijk ook gojibessen sap maken middels een stoomextractor

De goji bes zaadverspreiding vindt over grote afstanden plaats doordat de goji besjes ook vast kunnen kleven in de vacht van passerende dieren. Een dankbare plant die gemakkelijk groeit.

Oorsprong van de Goji bessen?

De Goji bessen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië, maar komen ook in West-Europa steeds meer voor. In België en Nederland komen de goji besjes onder andere verwilderd langs rivieren en in duinen voor.

De goji plant heeft zich verspreid van China tot Zuidoost-Europa. Ook op het Noord-Amerikaanse continent komt de goji plant op verschillende plaatsen in verwilderde vorm voor maar pas op dat je ‘m niet verward met de Solanum Dulcamara, de bitterzoet die in tegenstelling tot de goji bessen giftig zijn.